Ahad, 23 Januari 2011

10 : Al-Kalam~

Dengan Nama Allah Yan Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.


Kali ini saya ingin berkongsi sesuatu yang amat berharga yang perlu dijaga oleh para da`e terutamanya dan pada muslimin dan muslimat secara umumnya.


1)Kalam hikmah : Diam yang lebih banyak dari berkata-kata.Satu tuntutan pada yang memahami bahawa hikmah itu salah satu ma`ifat Allah.

2)kalam Toyyib (kata-kata yang baik) : Satu tuntutan pada setiap individu muslim agar mengeluarkan kata-kata yang baik yang boleh membawa diri dan pendengarnya kearah mendekatkan diri kepada Allah.

3)Kalam Anbia` : kalam yang keluar dari pada bibir seorang nabi sebagai perantaraan dari Allah.(Wahyu).Dan ia adalah tuntutan wajib keatas setiap individu muslim mematuhi dan menjauhi larangannya.

4) Kalam Tawadu` : `…ooo..macam tu ke?` but in deep inside, he/her knowing already.

Dalam erti kata yang lain : menyembunyikan kepandaian dan kebijaksanaan sebagai hiasan ketawadukannya dengan ilmu.Dan sesungguhnya, perhiasan orang berilmu itu adalah tawadu`.

5)kalam kasih sayang : J..sesungguhnya kalam ini amat dituntut oleh Rasulullah kepada umatnya untuk dizahirkan kepada yang lain.Iaitu menunjukkan dan memberitahu kata-kata..`aku sayang kamu kerana Allah..`dalam hadisnya.(`Ana uhibbuk fiLLAH..)~But syaratnya..mesti sama jantina dan sejenis.N lafaz bermaksud halal.Not for lesbian or gay.

6)kalam munajat : saya paling suka kalam ini.Andai anda ingin mengetahui bentuk-bentuk kalam semacam ini, bolehla membaca kalam Hikam Ibnu A`toillah.Sungguh meruntun jiwa…Ya Rabbiiii.Ya iLAHIii…

7)Kalam Jidal(Perdebatan) : kalam ini kompleks difinisinya.Kdang-kadang manusia kata ini jidal.Kadang-kadang katanya, bertukar pendapat.Hati masing-masing Allah lagi tau kan..

Yang pasti orang islam kene mengusai kalam jenis ini bagi mempertahankan Islam dari dihina dan dipijak.Takbir!AllahuAkbar!

8)Kalam Ego dan Riak : `..ooo..saya dah tau dah tu…` but deep inside his/her heart, that firts time he/her even know.

Dalam erti kata yang lain : Bodoh sombong.

: menceritakan amalan dan kelebihan sebagai tanda memperlihatkan kelebihan dan keistimewaannya kepada orang lain.Nau`zubillah.

9)Kalam hinaan :`..dia tu memang macam tu..` Dengan bermaksud memberitahu keburukan orang yang dituju itu.Hati-hati..kadang-kadang kita tanpa sedar sering melontarkan bahasa-bahasa penghinaan seperti ini..Allahummah Fazna~

10)Kalam sia-sia : berkata-kata perkara yang tidak mendatangkan faedah.Malah ada jenis-jenis ini yang membawa kearah keburukan contohnya fitnah, mengumpat dan sebagainya.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Daripada kesepuluh-sepuluh kalam diatas, kita dapat lihat sebenarnya jenis kalam yang baik adalah lebih banyak bentuk dan gayanya berbanding kalam yang tidak baik…

Lalu kenapa amanusia seringkali memilih untuk mengucapkan kalam yang tidak baik..

Dan perlu diingat setiap manusia sememangnya tidak sempurna.Kita bukan Nabi yang terjaga lidah dan hatinya dari perbuatan munkar..Lalu sebagai individu muslim, adalah wajib untuk menyembunyikan keburukan individu muslim yang lain.Hak dia untuk ditutup aib dan kelemahannya dan hak dia untuk diberi peluang berubah tanpa diungkit kesalahan-kesalan lalu.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Seorang sufi apabila bermunajat beliau mengucapkan : Ya Ilahi jagalah lisan lidahku dan lisan hatiku dari pengucapan yang tidak sukai…

Lisan lidahku~:Kalam-kalam zahir yang dapat didengari pengucapannya yang berbentuk keburukan dan kerendahan martabat orang yang berkata-kata itu.

Lisan Hatiku : Ahli sufi mengganggap hati adalah satu kehidupan yang hidup sama seperti luaran.Padanya mempunyai taman-taman hiasan iaitu iman dan ketaqwaan.Padanya juga mempunyai kehidupan iaitu ilmu dan amalan sebagai makluk yang sentiasa tumbuh dan membiak.

Maka sangat penting bagi mereka menjaga hati dari perkara-perkara yang dapat merosakkan dan menggelapkan pancaran nur Ilahi ini.

Inzarlah dan berhati-hatilah, kerana kalam ini Allah mengetahuinya.Mungkin tinggi martabat kamu disisi manusia, tapi dengan sebab kehidupan hati begitu, anda adalah rendah martabat disisi Allah.Dan tidak ada mertabat yang rendah dan yang paling hina kecuali apabila telah dipandang rendah oleh Allah.Nau`zubillah


Allahummah Fazna Alsinatina, wa min baini qulubina…

Ya Allah, Engkau jagalah lisan-lisan kami dan apa yang ada dalam hati kami~aMeeN~


Kalam yang baik akan mendatangkan rahmat pada pemiliknya

Kalam yang buruk akan mendatangkan Laknat pada pemilikknya.

Dan kalam yang baik akan membawa pemiliknya ke syurga.

Dan kalam yang buruk akan membawa pemiliknya keneraka.Nau`zubillah Ya Rabb..



Al-Haqirah : Maaf andai diri ini pernah menggurismu kerana Lisanku ini…

Ahad, 16 Januari 2011

Halal ke @ tak halal ni?

SENARAI PRODUK YANG TELAH DIJAMIN HALAL DI MALAYSIA

Berikut adalah beberapa maklum balas dari JAKIM tentang status halal-haram restoran dan makanan :-


1. Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM:
-McDonald
-A&W
-Secret Recipe


2. Restoran berikut telah ditarik sijil pengesahan halal JAKIM kerana gagal mematuhi syarat dan piawaian halal:
-Victoria Station
-Kam Lun Ta
-Lotus Family Restoran


3. Restoran berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM:
- San Francisco Steakhouse
- Chicken Rice Shop
- Kiwi Express


4. Bagi minuman ringan keluaran syarikat F&N seperti Coke dan 100 plus telah mendapat pengesahan halal JAKIM.


5. Bagi kuih bulan dan kuih bakul yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM adalah halal sebagai contoh yang dikeluarkan oleh syarikat KG Pastry atau Noraini’s Cookies dan lain-lain yang ada menggunakan logo halal JAKIM.

Walau bagaimanapun, kuih bulan dari Kam Lun Tai kerana telah ditarik balik pengesahan halalnya disebabkan berlaku perlanggaran syarat dan peraturan halal yang ditetapkan.


6. Ayam segar yang dibungkuskan atas nama Farmbest adalah dikeluarkan oleh Syarikat Sin Mah Sdn Bhd, syarikat ini telah mendapat pengesahan halal JAKIM.


7. Tentang mewarnakan rambut dari segi hukum syarak terbagi kepada 5:
i. Harus mewarnakan rambut dengan warna selain hitam. (Warna hitam hanya harus bagi yang berpenyakit sahaja)
ii. Makruh mewarnakan rambut bagi orang muda.
iii. Haram mewarnakan rambut bagi orang yang terlalu tua.
iv. Haram mewarnakan rambut tanpa tujuan (yang dibenarkan syara').
v. Harus mewarnakan rambut dengan izin suami.

Dari segi bahan pewarna rambut yang ada di pasaran terbahagi kepada 2 jenis, yang mana kedua-duanya adalah halal dari segi bahan kandungan.

Yang menjadi persolan adakah pewarna tersebut telap air atau tidak? Pewarna rambut yang di pasaran biasanya akan tertulis pada kotak PERMANENT DYE atau SEMI PERMANENT DYE . Mengikut kajian jenis yang Semi-Permanent Dye adalah jenis yang tidak telap air dan ianya tidak boleh dipakai oleh orang Islam. Begitu juga sebaliknya.
**JAKIM sendiri tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk produk pewarna rambut kerana ia dikilangkan di luar negara. Untuk pengetahuan, JAKIM hanya akan keluarkan sijil halal untuk produk yang diproses di Malaysia sahaja.


8. Sehingga kini pengeluar makanan supplement dan produk makanan kesihatan yang telah berdaftar dengan JAKIM adalah syarikat Upha. Kebanyakan makanan supplement dari syarikat Upha telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan soft gel untuk kapsul yang digunakan adalah halal.

Produk jenama Blackmores, Solaray, Seven Seas, dan 21 Century tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, kerana itu tidak dapat dipastikan kapsul yang digunakan itu walau pun didakwa bersumberkan lembu tetapi tidak diketahui sama ada lembu itu disembelih atau tidak. Produk yang tidak mendapat pengesahan halal ini adalah kerana itu adalah produk import, maka pengedar dan pengeluar bertanggungjawab mendapatkan pengesahan halal dari badan Islam di negara asal produk tersebut diimport.


9. Restoran Dome dan seluruh rangkaiannya tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, maka kerana itu tidak dapat dipastikan status kehalalan makanan dan minuman yang disediakan di restoran ini.


10. Soalan: Saya ingin tahu samada semua stall di food court Suria KLCC halal kerana tiada papan tanda yang membezakan gerai yang halal dengan yang tidak halal. Saya juga ingin tahu samada semua restoran di Suria KLCC menghidangkan makanan yang halal(walaupun ada yang menjual arak ): Madam Kwan’s, Spring Garden, Rain Nudle House, Bukhara, Chillis, California PIzza, Kelantan Delights, Chakri’s Palace, Rotiboy Bakeshoppe, Auntie Anne’s Pretzels, Cinnabon, Al-Marjan , Bong Sen (Vietnamese) , Chinoz On the Park, Dome Café, Genki Sushi, Gloria Jean’s Coffees, House of Sudanese Food, San Francisco Steak House/Santini.

Jawapan: Gerai-gerai makan di Medan Selera di KLCC tidak ada yang mendapat pengesahan halal JAKIM termasuklah juga semua restoran yang disenaraikan itu.


11. Baker’s Cottage telah mendapat pengesahan halal dari JAIS ( Jabatan Agama Islam Selangor ).


12. La Boheme tidak dapat dipastikan status halal kerana tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM.


13. King’s Confectionery telah mendapat pengesahan halal JAKIM.


14. Status makanan yang disediakan di Giant dan Tesco ada sebahagiannya yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM,


15. Manakala Status makanan yang disediakan di Jusco hendaklah merujuk kepada logo halal yang digunakan pada pembungkusan produk kerana Jusco tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM secara khusus.


16. Kedai Bread Talk & Bread Story tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM.


17. Sehingga kini JAKIM tidak pernah memberi pengesahan halal ke atas Restoran Burger King. Maka dengan itu tidak dapat dipastikan status kehalalan produk yang dijual.


18. Pernyataan mencampurkan minyak **** untuk pembuatan sausage ayam, fish ball dan lain-lain adalah tidak benar bagi produk terbabit yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM.

Bagi produk Ramli Burger dan Ayamas, memang telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan kedua-dua syarikat ini sentiasa mematuhi peraturan halal JAKIM.


19. Coffee Bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan semua bahan yang digunakan adalah halal.


20. Starbuck tidak pernah memohon pengesahan halal JAKIM. Maka tidak dapat dipastikan kehalalan bahan atau produk di tempat tersebut.

**saya dapat info ini dari >>>http://soffoffighters.blogspot.com


Al-Haqirah : hhrrrrmmmm...sebagai berjaga2 sahaja lah,nak percaya seratus peratus..kene dipertimbangkan kelulusannya..

Sabtu, 1 Januari 2011

Sambut Tahun Baru bersama Pimpinan Dan Ummah

Salam.
Saya Post iklan yang saya terima untuk dikongsikan kepada sahabat-sahabat pengunjung di Malaysia agar melapangkan masa memeriahkan karnival yang dianjurkan pimpinan kita.

Sebab utama mengapa anda perlu menghadirkan diri adalah kerana ianya sebagai tanda sokongan anda terhadap program-program pimpinan kita yang berteraskan nilai keislaman sekaligus sebagai bantahan `Hub Hiburan` yang dicadangkan oleh Najib yang jelas memperlihatkan keberjayaan agenda yahudi dan kristian menyesatkan orang islam.

Jom pakat-pakat tunjuk pada najib :KAMI BANTAH MALAYSIA SEBAGAI HUB HIBURAN BARAT!!!

Disamping itu juga, karnival anjuran Yayasan Amal ini adalah bagi membantu mengumpul dana dan sumbangan untuk saudara-saudara kita di Palastin.


p/s : kalaulah saya di Malaysia...:(...Tetapi di sini sedang pulun kitab kuliah.
Doakan Imtihan sepanjang januari ini~Rabbuna yusahil lana..
Terdapat ralat dalam alat ini
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...