Selasa, 9 Ogos 2011

Indahnya : ~Jamaah~


Retreat Lajnah Tarbiah DMPP 2011/2012Epilog :


“Khairun awak jadi SU Unit Tamrin k..bawah kak Durrah” Ujar kak Mursyidah, SU Lajnah Tarbiah Dewan Muslimat PAS Pusat (DMPP).


Huhh..Menarik nafas dalam-dalam hati ini…Allahumma Yassir Umurlana ~ Allahumma Ameen


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Alhamdulillah, selesai sudah bengkel Retreat Tarbiyyah & Perkaderan DMPP 2011/2012, 6 dan 7 Ogos lalu. Saya sebenarnya amat-amat teruja apabila dilantik sebagai AJK Lajnah Tarbiah DMPP di bawah Unit Tamrin di bawah Yb Dr. Mariah selaku ketua Unit merangkap Exco Majlis Perbandaran Shah Alam, dan Ukhti senior saya, Sy. Durrah ElYahya selaku Timb. Ketua Unit.


Nampaknya tugas Jemaah semakin banyak..dan sememangnya kerja jemaah sekarang ini memang sangat –sangat memerlukan tenaga penggerak memandangkan jangkaan awal PRU 13 pada bulan September ini.


Tugas lain digalas sebagai Pembantu Am Pentadbiran di KUIZM, Taman Melewar merangkap membantu pihak Kolej mentarbiyyah mahsiswi-mahasiswi bagi mencapai Objektif Jemaah bagi melahirkan pelapis ilmuan yang muttaqin dan khasyien dan khafien.


Memang hajat hati sejak di Mesir lagi untuk berhijarah di Taman Melewar ini memandangkan tahun lalu saya menetap lebih sebulan di sini sebagai Warden di Kolej ini juga. Ibarat kata penduduk di sini, siapa yang tidak jatuh cinta apabila datang ke tanah Melewar ini.Tanahnya subur dan harmoni kerana kesan dari Markaz Tarbiyyah yang terpasak di sini sejak berkurun lamanya. Alhamdulillah Allah memaqbulkan hajat dan kehendak hati ini.Kisah Al-Muhajirah ini dengna Al-Ansar Melewar.

Tiba di Bumi Malaysia pada hari ahad, 25.7.2011 yang lalu dengan membawa satu misi dan visi baru setelah melalui tempoh dan saat badai dan ribut yang telah di susun dariNya. Lalu, hati ini bersyukur atas ujian itu memandangkan RahmatMu sentiasa disisiku.Tidak pernahku merasa bertuhan sebegini dalam sebelum ini. Dan tidak pernah saya rasa betapa diri ini sehaqir-haqir hamba yang telah ditetapkan takdir dan ujian dariNya.Sunggah ~Hanya Allah yang tahu~.


Hari jumaat, 29.7.2011 pula, ke MAIS menghantar Resume bagi permohonan menjawat jawatan Panel Dakwah Mualaf memandangkan hampir dua tahun saya telah bersama MAIS menjadi fasilator berkursus bersama saudara-saudara baru. Alhamdulillah, selesai perbincangan beberapa perkara dan proses perlu saya lalui, seperti Temuduga Tauliah khusus mengajar dari JAIS memandangkan syarat utama mengajar agama di Negeri Selangor adalah memiliki Tauliah dari JAIS. Alhamdulillah…apabila selesai sudah urusan di Pejabat Agama Islam Daerah untuk mendapatkan tandatangan sokongan ...sambil menuggu panggilan temuduga tauliah dari JAIS, saya ke KUIZM memenuhi pelawaan mengisi jawatan yang akan di kosongkan seorang sataf di sini.


What do you thing about our student?

If we whant you solve our problem, can you accept it?


Huhuhu...very scary...speking English and arabic and with a little broken malay J, 3 orang Panel dari pihak kolej menemuduga memandangkan ada 2 orang calon yang ingin mengisi kekosongan jawatan tersebut.


Alhamdulilah jawatan tersebut di serahkan kepada saya, tahulah saya sebab utama mengapa resume saya lebih dipandang dan tahulah saya akan harapan dari pihak kolej bagi membantu mentarbiyyah adik-adik ini mengikut acuan visi dan misi kolej memandangkan pengalaman saya sebagai Warden tahun lalu.


Tetapi bukan itu yang ingin saya ceritakan, ada kisah yang labih manis dan amat-amat sukar saya lupakan. Tentang betapa baiknya resident di Melewar ini sebagai Al-Ansar membantu AL-Muhajirah ini mencari tempat penginapan dan pengangkutan.


Saya tiba di Melewar pada hari ahad bersamaan 31.7.2011. Dua hari awal dari tarikh temuduga.Dengan bantuan Ukhti Nadia Abd Rahman, kami behubung beberapa nama yang di kenali di kawasan melewar ini..Setelah berhubung dengan beberapa nama, maka Uzh kamariah, Isteri Ust Idris Ahmad, Ketua Lajnah Tarbiah PAS Pusat menjemput saya menginap di rumahnya. Tq Uzh..


Hampir 4 hari berada di rumah mereka..tidak terasa janggal..tetapi saya yang janggal memandangkan bersahur semeja dengan ust Idris Ahmad..Tak tertelan setiap kunyahan yang di sua kemulut ini J..


Hari berikutnya saya ke wangsaMaju, menginap di rumah Senior tercinta ku..ukhti Durrah..TQ kak Durrah atas celoteh dan perkongsian pendapat. Saya memang amat-amat mengaguminya sejak pertama kali menyapanya pada 2006 di Rumah Selangor 201 lagi..


Indahnya perasaan ini…

Agaknya begitulah perasaan Muhajirin dahulu…ini baru sedikit apa yang saya rasa..memang penghijrahan itu membawa seribu satu Hikmah dan kebaikan..Moga kami sentiasa mendapat Rahmat dan pandangannya~Allahumma Ameen~Al-Haqirah : Allah uji satu, Rupanya Allah nak bagi beribu ;)... Syukur Engkau pilih aku Ya Allah~Hanya Engkau yang tahu~
Tiada ulasan:

Terdapat ralat dalam alat ini
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...