Ahad, 2 Mei 2010

Tahukah anda?

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.


Beberapa fakta yang saya kumpul dan telah disampaikan kepada saya kesan dari peperangan Mesir dan Israel dan perjanjian Pembebasan Sinai dari Yahudi LaknatuLlah.

Tahukah :

1)`Bandar` lama Hayyu Thamin adalah kawasan lama tetapi masih tidak membangun sehingga sekarang?sedangkan kawan Hayyu Asyir,Musallas,zahra` dan keatas semakin pesat membangun(Boleh laaa...).
*kawasan Hayyu Thamin(H8) ini adalah hadiah dari kerajaan Mesir kepasa tentera-tentera dan rakyat yangsecara sukarela menyertai peperangan bersama israel.Jika difikirkan,qaul ini macam boleh diterima kerana :

1)kawasan H8 berkeadaan seberti kawasan rumah kos yang tersangat rendah dari kawasan2 Hayyu2 yang lain.
2)sewa dan cara hidup di H8 sangat berbeza sekali berbanding H10 yang semakin meningkat.masih ada di H8 rumah sewa berharga 350-450,meskipun `berjiran` dengan H10 yang rata-rata rumah sewa yang ade mencecah 800-1000.
~So,sama-sama kite pindah ke H8 bagi mengurangkan kos hidup.~
3)H8 tidak membangun dengan pesat meskipun bedekatan dengan Makram A`bid(kawasan orang-orang kaya).
Mungkin,pada pendapat saya...ini kerana pelabur-pelabur tidak mahu `mengacau` tanah milik kerajaan yang telah dihadiahkan kepada Rakyat.

Sebenarnye banyak lagi hasil dan kesan yang terdapat dari sejarah peperangan ini,Akan tetapi hanya sekelumit fakta yang dapat `dikesan` oleh saya.Kerana-Laisa ana min haza wathoni.

Kemudia,kesan `rahsia` yang dijumpai melalu perjanjian `kotor` bersama Israel pula diceritakan oleh salah seorang guru saya:
1)Adakah anda tidak pernah terfikir@mengkaji,mengapa buah-buah mesir yang banyak malah sehingga busuk dipasaran mesir tidak dieksport?
Tidakkah ada dikalangan pemimpin yang pandai berfikir untuk mengeksport hasil ini?
sila fikirkan sebelum membaca artikal selepasnya.....

Ini kerana,melalu perjanjian `bawah meja.dalam laci.` yang tidak dijahkan kepada umum bahawa:mesir dilarang sama sekali mengeksport hasil bumi mereka ke negara luar.Kerana dikuatiri satu hari mesir akan menyiapkan batholian-batholian tentera melawan Israel kembali.bagaimana?
1)Adakah anda merasakan buah-buah `mahal` seperti epal,strawberry,kiwi dan seumpamanya akan mendatangkan hasil eksport berjuta-juta doler kepada mesir?
2)Adakah anda pernah mendengar Kalam bahawa Mesir salah satu 3 negara yang diberi jolokan tentera terhebat dari kalangan orang islam?

Ya.Itu yang saya fikirkan selama ini.
Kerana mempertahankan perbatasan Sinai,mesir berhutang dan menghabiskan berbilion-bilion keatas ketenteraan.Sehinggakan ada yang menganggap ekonomi mesir sukar untuk dipulihkan sehingga beberapa abad.

Kadang-kadang saya cuba berfikir rasional mengapa mesir bersekongkol dengan israel.
Mungkin kerana ingin menjaga rakyat dari terus menjunam derita kejatuhan ekonomi kesan peperangan.
Dan saya mendoakan apa yang saya fikirkan sedang terjadi: Mesir menyiapkan dan membangunkan ekonomi `underground` bagi menyiapkan batholian askar bersama-sama islam satu hari nanti melawan kuffar laknatuLlah. Amin.

Tahukan Anda siapa yang paling berjasa didalam Peperangan ini?

Ulama Azhar.
Ketika meletusnya perang Sinai,sampai satu keadaan,pemimpin Askar sudah hilang `idea` bagi mengundurkan kemaraan Israel dibumi Mesir.Lalu mereka meminta Ulama` Azhar pada ketika itu bagi melawan.
Bagaimana?dengan pedang/senjata?dengan pidato?dengan tulisan?

Tidak.Dengan Ilmu Ilham Ladduni yang dianugerahkan dari Allah.
Kisahnya...


Al-Haqir :Sapa nak cerita?

1 ulasan:

nurIslami berkata...

Assalamualaikum:

Sangat menarik..Ana juga mendapat maklumat tambahan dari artikel ni..

Tentang bayangan Mesir sedang memperkukuhkan kekuatan ketenteraannya ada dibayangkan dalam sebuah filem Mesir sendiri..

wallahu a'lam..

p/s: bila mahu sambung cerita tergantung tu..

Terdapat ralat dalam alat ini
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...