Sabtu, 12 Disember 2009

Mas kawin selangor naik RM 300!!

Assalamualaikum.
Ha! buat-sahabat-sahabat semua jangan terkejut berita ini.saya telah ketahui perkhabaran ini sebulan yang lalu,ketika menjadi MC ceramah Nikahkawin program Mualaf yang saya paparkan sebelum ini.Berita ini disampaikan sendiri didalam ceramah oleh pegawai jabatan agama dibahagian kelana jaya Ust Suhaimi Waqib ketika itu kepada saudara-saudara baru kita.

Banyak juga duit yang perlu di sediakan...hanya belanja pengurusan sebelum berkahwin, bersama pejabat agama,mas kawin,kadi dan sbg... makan RM 500!!itu ketika mas kwin selangor masih RM 80.Mulai tahun hadapan di kuatkuasa maskawin menjadi RM 300.pada peremuan yang belum berkahwin dan sudah berkahwin!kedua-dua dinaiktarafkan sekata.Dan mungkin akan diperbincangkan untuk disamaratakan kesemua peringkat negeri!...Terkejut juga ketika mendengar ceramah ini.
Tapi buat mereka yang berkahwin bersama saudara baru.RM 1000 akan diberikan kepada pasangan oleh Mais sebagai saguhati memulakan kehiduan baru..;)

Memang agak berat kedengran..itulah hikmah tahun ini ramainya mutazawwijin baru berkahwin di selangor agaknya...;)

Apa pun jangan merasa terbeban dengan tanggungan baru ini buat para lelaki....perkahwinan sesungguhnya akan melengkapkan separuh daripada iman kalian...
kumpulllah duit dari sekarang..Ada hikmah disebalik kenaikan ini.Betapa besarnya pengorbanan seorang wanita..sebagai isteri,ibu,teman dan sbg....tak terluak nak dibanding dengan RM 300 itu...kalau x wanita dengan siapa lagi antum semua nak cari??

ada pro n kontra terhadap kenaikan ini.Hai alamat makin ramailah andartu-andartu selangor akan datang...
Antum baca pula ulasan dalam blok ini...http://drhalimahali.blogspot.com/2009/12/mas-kahwin-naik-dua-kali-ganda-hantaran.htmlAl-Haqirah:Lepas BA ni nak ambil MASTER lak .
doakan....Amin.

Tiada ulasan:

Terdapat ralat dalam alat ini
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...