Isnin, 20 April 2009

Cantiknya Wanita....

Tapi kenapa.....

salam:)

sengaja keluaran ini saya menaikkan satu topik hangat tak henti-henti di perdebatkan dan di perbahaskan-wanita & kedudukannya...Alahai wanita sekarang semakin menjadi-jadi.Bila berkata tentang diri sendiri(perihal wanita) seolah-olah cube merundumkan semangat wanita-wanita lain yang menuntut hak dan kedudukan dimata maysrakat.Bukanlah itu motif saya, Tapi adakah kita sedar tindakan (penuntutan hak)sebegini kadang-kadang adanya satu tuntutan yang telah melanggar fitrah dan hukum alam sebenar.

Dunia melihat wanita sebagai satu senjata tajam.Yahudi laknatullah menggunakan wanita sebagai salah satu kelemahan menjatuhkan dunia islam.Nasrani menggunakan wanita sebagai penggoda dan jarum pencucuk pemesongan akidah.Setiap mereka adanya jalan-jalan dan jarum-jarum beracun yang tersembunyi di sebalik lipatan senyuman manis dan bicara mengoda.

Sayangnya,wanita telah dihijab dengan dakyah-dakyah barat yang sememangnya cuba mengekang kebangkitan dan kemajuan islam itu sendiri.Banyak sebenarnya yang hendak saya perkatakan, Tapi dengan kepadatan waktu untuk menghabiskan 13 buah buku kuliah menjelang fasa imtihan yang akan tiba...(semoga mendapat taufiq dan hidayanh daripadaNya)..mungkin sebagai pendahuluan dalam tempoh saya mencari,mengkaji dan meneliti apa sebenarnya yang sedang berlaku, bagaimana dan apa kesan dakyah begini kepada masyarakat islam umumnya.

Disini sukalah utk saya berkongsi keistimewaan wanita disisi islam yang saya petik dari www.nursyifa.hypermart.net/kisah_teladan/keistimewaan_wanita.htm.Tanpa sibuk menuntut hak dan sebagainya,islam sendiri meletakkan satu kedudukan istimewa bagi kaum wanita itu sendiri...Adakah kita sedar?....

Keistimewaan Wanita
Berbahagialah Menjadi Seorang Wanita Karena diberi Keistimewaan Oleh Allah.

19 Keistimewaan Wanita


1. Do'a wanita lebih makbul daripada lelaki karena sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda : " Ibu lebih penyayang daripada Bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.

2. Wanita yang solehah ( baik ) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.

3. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seperti orang yang senantiasa menangis Karena takut Allah SWT dan orang yang takut Allah SWT akan diharamkan api neraka keatas tubuhnya.

4. Barang siapa yang membawa hadiah ( barang, makanan dari pasar kerumah ) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedakah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barang siapa yang menyukai akan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S

5. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya, akan tinggal bersama aku ( Rasulullah SAW ) di dalam surga.

6. Barang siapa yang mempunyai tiga anak perempuan atau tiga Saudara perempuan atau dua Saudara perempuan , lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggung jawab, maka baginya adalah surga.

7. Dari Aisyah r.a. "Barang siapa yang diuji dengan sesuatu dari anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka , maka mereka akan menjadi penghalang baginya api neraka."

8. Surga itu di bawah telapak kaki ibu.

9. Apabila memanggilmu dua orang ibu bapamu maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu surga . Masuklah dari manapun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat pada suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristigfar baginya selama dia taat kepada suaminya dan rekannya ( serta menjaga sembahyang dan puasanya ).

12. Aisyah r.a. berkata " aku bertanya pada rasulullah SAW, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda "suaminya". Siapa pula berhak terhadap lelaki?" jawab Rasulullah SAW "Ibunya"

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat pada suaminya, masuklah dia dari pintu surga mana saja yang dia kehendaki

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia kedalam surga lebih dahulu daripada suaminya ( 10.000 tahun )

15. Apabila seorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristigfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1000 kejahatan.

16. Apabila seorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah SWT

17. Apabila seorang perempuan melahirkan anak, keluarlah ia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkan

18. Apabila telah lahir ( anak ) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan dari susunya diberi satu kebajikan

19. Apabila semalaman ( ibu ) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT


http://www.nursyifa.hypermart.net/kisah_teladan/keistimewaan_wanita.htm
Al-Haqir:Bila bertembungnya agama dan dunia
Maka ketawa sang sekular.....

Tiada ulasan:

Terdapat ralat dalam alat ini
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...